Nieuws

Help onze Catalina door vriend te worden!

donateurbg

14-06-2020

Voorbereidingen Ferryvlucht Lelystad naar New Smyrna Beach

fotoalbum-bg
Augustus 2018

Waarde donateur,

Wij hebben eerder met u gedeeld dat een verkoop van de Catalina plaats kan vinden, dit proces is nu gaande. Het is na de verscherping van regels waarbij wij als commercieel worden gezien door de overheid, het vinden van gecertificeerde vrijwilligers voor onderhoud en de pech sinds mei 2017, toen ook een motor is vervangen, niet mogelijk om de kosten van het behoud van onze mooie en unieke Catalina te dekken. Dat is voor ons moeilijk te verdragen.

Het was en is uiterst frustrerend, dat we ook o.a. de Texel Airshow en de Fly Pass over het Indië monument op het laatste moment moesten afzeggen. Voor diegenen die in de komende periode met ons mee zouden vliegen vragen wij er begrip voor dat dit niet gaat lukken.

Met vriendelijke groet,
Arjan Dros
voorzitter Stichting Vrienden van de Catalina

Tietse van Dorp
voorzitter Stichting Exploitatie Catalina


Oktober 2018

Beste donateurs en vrijwilligers,

Op 10 oktober 2018 is in de hangaar van de Catalina de overdracht van onze Catalina naar de nieuwe eigenaar afgerond.  Zoals u kunt horen en zien op de video van Omroep Flevoland, zie de link hieronder, is de nieuwe eigenaar, de Collings Foundation te Amerika, verguld met de aankoop en wij als vrijwilligers hebben er nu enigszins vrede mee omdat de Catalina goed terecht komt. De Catalina blijft in onze hangaar en vertrekt volgend voorjaar (waarschijnlijk mei 2019) naar de VS.

M.i.v. van (officieel) 5 oktober 2018 is de Catalina niet meer in Nederlands bezit en het spijt ons enorm dat er geen oplossing is gevonden om de Catalina in Nederland te houden.  Door de zeer hoge onkosten sinds vorig voorjaar en het gebrek aan inkomsten is onze exploitatie stichting (SEC) in zwaar weer terecht gekomen.  Hierover zullen de belanghebbenden deze maand geïnformeerd worden.

Degenen die ons een machtiging hebben gegeven voor de jaarlijkse donatie zullen niet meer belast worden.  De machtigingen worden niet meer gebruikt m.i.v. heden.

Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Catalina bedankt u voor de steun die wij vele jaren van u mochten ontvangen.  Meer nieuws volgt.

Met vriendelijke groeten,
Bestuur Stichting Vrienden van de Catalina
Bestuur Exploitatie van de Catalina


Lelystad, 10 mei 2019
Op de Catalina wordt nu een 50 uurs inspectie uitgevoerd. Dit is nodig omdat van de huidige 50 uur, al vele uren zijn opgebruikt voor de rondvluchten die zijn uitgevoerd. Voor de ferry vlucht zijn er minstens 45 vlieguren nodig, anders zou je onderweg een 50 uurs inspectie moeten uitvoeren.
Woensdag de 15e mei zullen de motoren weer gedraaid worden omdat we nu niet gaan conserveren.
Dan op veler verzoek de allereerste stopplaats op weg naar de USA, zal Wick Airport zijn, boven in Schotland.
Wij houden u op de hoogte via deze site.

 
Lelystad, 13 mei 2019
Beste volgers,
Hier volgt de geplande route die men wil volgen voor de reis naar de USA.

Lelystad naar Wick Airport Noord Schotland 460 Nm is 851 km
Wick Airport naar BIKR Reykjavik Ijsland 670 Nm is 1240 km
Reykjavik naar BGBW Narsasuak Groenland is 670 Nm is 1240 km
Narsasuak naar Goose Bay Newfoundland Canada is 610 Nm is 1129 km
Goose Bay naar KBGR Bangor Maine USA is 200Nm is 370km

Vanaf dit punt kan de route veranderen. Tot nu toe wordt het:
Bangor naar Boston Massachusetts USA is 450Nm is 833km
Boston naar T.B.N. ?? is 450 Nm is 833 km
T.B.N. naar New Smyrna is de eindbestemming

Wijzigingen zijn steeds mogelijk. Wij proberen dit hier te melden.

Lelystad, 21 mei 2019
Beste volgers,
De 50 uurs inspectie is klaar. We hebben nu de tijd nog nodig om alle spullen die nodig zijn tijdens de ferryvlucht, aan boord te brengen. In principe is de Cat zelf klaar voor de start.
Gisteren de 20e mei zijn de motoren weer gedraaid om de olie door de motor te slingeren.
Voor de ferryvlucht is een HF lange afstand radio nodig, met de daarbij horende draad antenne. Die is nu geen onderdeel van de communicatie omdat die niet nodig was hier binnen Europa. Daar was afstand tot horizon voldoende. Ook die draad antenne is tijdens de inspectie gemonteerd. De Cat heeft nu dus een iets ander silhouette.
Het uur van vertrek komt dichterbij. Is nu vastgesteld op woensdag 29 mei om 10.00. De plaats van vertrek volgt nog. Zeer waarschijnlijk wordt dat het platform bij de verkeerstoren in verband met de douane faciliteiten. Bevestiging volgt als dit definitief is.


 
Lelystad, 28 mei 2019
Beste Volgers,
De startplek is definitief het platform bij de luchtverkeerstoren op Lelystad Airport. De tijd is 10.00. De Catalina zal rond 09.00 op het platform opgesteld worden. De DC3 van de DDA komt erbij staan, daarmee gaan veel vrijwilligers van onze Stichting mee om een halfuurtje formatie te vliegen naast de Cat.
Vandaag zijn de laatste voorbereidingen gedaan. Alles ingepakt voor onderweg en getankt voor de vlucht morgen naar de eerste stopplaats: Wick Airport in Noord Schotland. U bent van harte welkom om uit te zwaaien. Er is ruim voldoende zicht op het platform om alles te kunnen volgen.
Graag tot morgenvroeg.