Historie

Help onze Catalina door vriend te worden!

donateurbg

06-07-2016

Voorgeschiedenis

fotoalbum-bg

Op bestuurlijk niveau werd duidelijk dat de gerestaureerde PH-PBY niet onder de hoede van de SNA kon blijven. En zo werd de stichting "Vrienden van de Catalina" (SVvdC) in het leven geroepen. Daarin zijn de donateurs van de Catalina als leden ondergebracht. Het doel van de Stichting Vrienden van de Catalina is door een vergroting van de naamsbekendheid de nodige financiële steun te kunnen genereren. Een ander niet onbelangrijk aspect is de verzameling boekwerken, foto's, logboeken etc. tot en met zelfs artikelen als sjaaltjes van vliegtuigbemanningen en ander MLD personeel. Prudent Staal is in deze de collectie beheerder en vertelt niet zonder trots bijna 600 technische boekwerken te hebben verzameld.

Uit het donateur bestand worden vrijwilligers gevraagd om deel te nemen aan verschillende activiteiten ter ondersteuning van de eerste doelstelling van de Stichting, namelijk het behoud van de Catalina als Nationaal Historisch Vliegend Erfgoed. Natuurlijk mag men zich zelf aanmelden. Deze werkzaamheden kunnen bestaan uit het begeleiden van onze passagiers op het platform voor en na een vlucht, het instrueren van de passagiers voor de vlucht tot en met het deel uitmaken van onze technische dienst.

Ook worden voor het ontwikkelen van folders en ander expositiemateriaal mensen gezocht om artikelen te schrijven, liefst in meerdere talen, om de bekendheid van onze Catalina te vergroten. Een volgende taak van de Stichting Vrienden is de deelname aan de redactieraad van het enige Nederlandse Historisch Luchtvaart tijdschrift "Verenigde Vleugels". Dit blad wordt om de twee maanden uitgebracht. In de andere maanden wordt een flyer gemaakt voor en door de vrienden. Dit heeft de toepasselijke naam het "Catabelletje"! Resteert nog de deelname van de SVvdC aan nationale tentoonstellingen, boekenbeurzen, braderieën en luchtvaartshows. Behalve een algemeen pallet van te koop aangeboden artikelen, is er ook een (mini) lijn aan specifieke Catalina artikelen. Deze bestaat uit boeken, naam- en andere emblemen, t shirts, jacks, caps, pins en het boek "Bewaker van de Pacific" waarvan Prudent Staal de auteur is.

Uiteraard is binnen de stichting ruim aandacht voor het sociale aspect. Regelmatig worden bijeenkomsten georganiseerd op de Aviodrome of op de locatie aan de Roadrunnerweg. Het is een enthousiaste groep mensen.

Mocht U nog ideeën hebben of ziet u een actieve taak voor u zelf binnen de stichting weggelegd, dan horen wij dat graag per mail of telefoon. U kunt ook kijken onder het hoofdstuk "Vacatures".