Nieuws

Help onze Catalina door vriend te worden!

donateurbg

28-11-2017

Een Catalina in de woestijn (Arizona)

Catalina N413PB in Arizona

Catalina N413PB in Arizona

Een Catalina in de woestijn

Het zuiden van Arizona is in het najaar een populair gebied voor luchtvaartenthousiastelingen en vliegtuigspotters. Ga maar na, goedkope vliegtickets, altijd heerlijk weer, lage stand van de zon (mooi fotograferen) en heel veel interessante vliegvelden. Remco de Wit bracht in november 10 dagen door in de omgeving van Phoenix en Tucson en stuitte aan het einde van zijn reis op een Catalina in de desert.

Agglomeratie

Phoenix is de hoofdstad van Arizona en heeft zo’n 1,6 miljoen inwoners. Als we naar de hele agglomeratie van Phoenix kijken dan zijn het er zelfs ruim 4 miljoen. In het gebied liggen 10 vliegvelden, waarvan de internationale luchthaven Sky Harbor en Luke Air Force Base de bekendste zijn. Helemaal in het westen, aan de Interstate 10 richting Los Angeles, vinden we Buckeye en het gelijknamige vliegveld.

Oorlog

Buckeye Municipal Airport is een klein plaatselijk vliegveld in een woestijnachtig gebied met een verharde startbaan van bijna 1.700 meter die vrijwel noord-zuid loopt. Er zijn wat hangaars, je kunt er vlieglessen nemen, er is een skydivecentrum gevestigd en dan heb je het zo’n beetje wel gehad. Een vliegveld dus voor de general aviation. Er zijn ruim 50 toestellen gebaseerd. Zoals zoveel vliegvelden in deze omgeving is het vliegveld van Buckeye opgericht in de Tweede Wereldoorlog. Het was in die tijd een hulpvliegveld van de vliegbasis Luke. Het vliegveldje is later vernoemd naar oorlogsheld John C. Butler. Deze marinevlieger heeft postuum het Navy Cross ontvangen voor zijn verdiensten tijdens de Battle of Midway.

Canadees

Op het vliegveld van Buckeye, maar buiten de omheining, staat een Catalina te stralen in de zon. Het gaat om de N413PB. Het constructienummer CV343 verraadt dat we te maken hebben met een Canadese Catalina (Canso). Het toestel is gebouwd in 1944 en heeft een tijd voor de Canadese luchtmacht gevlogen en later voor de provincies Labrador en Newfoundland als CF-OFI en C-FOFI. Buffalo Airways, bekend van de tv-serie Ice Pilots, heeft het toestel ingezet als blusvliegtuig vanaf het vliegveld bij Red Deer in Alberta. In 2005 is het vliegtuig naar Amerika gegaan en twee jaar later kreeg het zijn huidige registratie.

Gezelschap

De Catalina is eigendom van Hans Lauridsen, die het toestel eerst op het vliegveld van Glendale stalde. Nu staat het dus op Buckeye Municipal Airport en het bevindt zich in goed gezelschap naast een Dakota en tegenover een Grumman Tracker. Hans Lauridsen bezit een flink aantal vliegtuigen en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna. Het is de bedoeling dat de kisten opgeknapt worden en een plekje krijgen in een nieuw museum, dat op Gila Bend Airport moet verrijzen (www.lauridsenaviationmuseum.com). De Catalina en de andere vliegtuigen op Buckeye Airport zijn op Google Earth prima te zien.